Idrottsfest i Eskilstuna när svenska olympier kommer till stan

Svenska OS-kommittén har valt Eskilstuna för den sista uppladdningen inför OS-invigningen i Paris den 26 juli. Från mitten av juli samlas svenska toppidrottsmän och kvinnor till Precamp 2024 för att topptrimma formen på Volvo CE Arena, Ekängens idrottsplats, simhallen, Munktellarenan och andra idrottsanläggningar i stan.

OS i Paris startar i Eskilstuna

– Det är första gången som Precamp genomförs i Sverige och vi är mycket stolta över att de valt Eskilstuna. Olympiska kommittén har sagt att vi har de bästa sportsliga förutsättningarna med hög kvalitet på arenor, nära till allt och vackra omgivningar, berättar Micke Lönngren, evenemangschef på Destination Eskilstuna.

Alla kval är inte klara men 150–200 idrottare och tränare beräknas gästa staden under olika perioder i juli. Det är handbollsspelare, simmare, brottare, bordtennisspelare och många fler, och de kommer att märkas.

– Vi är överens om att synliggöra idrotten, framför allt för barn och unga i Eskilstuna, berättar Micke Lönngren.

Olympiadagarna i stadsparken

Under fyra dagar i slutet av maj bjuds 3 000 mellanstadiebarn in till Olympiadagarna i Stadsparken för möten med aktiva idrottare, idrottsföreningar och pröva-på-aktivitet. På lördagen 1 juni är allmänheten välkommen till parken för folkfest.

Precampsoffan på Fristadstorget

Flera anläggningar kommer att öppnas för besök under träningar och under vecka 29, mitt i juli, är många OS-tävlande på plats och då anordnar kommunen talkshow på Fristadstorget.

– Vi bjuder in olympier till Precampsoffan med musik och underhållning för alla. Då har vi också ”dressat stan” i OS färger, säger Micke Lönngren.

Text: Anna Jerdén